my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Muffin Marble Coklat Chips

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi... SURAH AL-MAIDAH,AYAT 88:"Dan makanlah daripada rezeki yang telah diberikan oleh Allah kepada kamu,iaitu yang halal lagi baik,dan bertakwalah kepada Allah yang kepadanya sahaja kamu beriman"

Muffin ni dah tayang kat facebook hari tu. Tak sempat nak update kat blog, line celcom ni pun satu hal. Buka fb senang, buka blog.......aduiaiiiii....sakit hati.

Taknak cerita panjang, baru balik dari bank ni, dengan panas teriknya. Baru pukul 8 pagi dah memancar cahaya matahari. Kita orang pekena laicikang kat restoran. Biasanya pb suka yang panas tapi disebabkan cuaca macam ni, pb paksakan diri minum yang sejuk punya.

Resipi ni pb minta izin copy paste dari blog Nadz Cute Oven, small kitchen, ramai juga kawan2 lain yang dah buat seperti Ayu Curlybabes.


MUFFIN MARBLE COKLAT CHIPS
Bahan-bahan :
  • 100 gm butter
  • 120 gm tepung gandum ATAU tepung naik sendiri(kalau pakai tepung ni, tak payah letak baking powder)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 80 gm gula halus
  • 60 ml susu segar
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu teh coklat emulco
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • Pewarna kuning - pb guna warna merah
    Cara-cara :
  • Ayakkan tepung bersama baking powder.
  • Pukul butter hingga kembang dan masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
  • Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul 2 minit.
  • Masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar. Gaul guna senduk kayu atau whisk bagi sebati.
  • Bahagi adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian diwarnakan dengan pewarna kuning dan 1 bahagian lagi ditambah serbuk koko serta coklat emulco-kacau sebati.
  • Sudukan ke dalam papper cup 3/4 penuh dan taburkan coklat chip.
  • Bakar 30 minit pada suhu 180 C atau mengikut oven masing-masing. (Naz bakar dalam oven yang dipanaskan pada suhu 175 C selama 20-25 minit).


Saje ubah sikit, pb letak paste strawberi dan kaler merah. Anak bujang suka pulak......bila ibu dia tak minat, anak pula suka. Bila kita suka, dia pulak tak berminat. Muffin ni lembut dan gebu. Guna acuan yang sedang2 pun comel je.



4 ulasan:

  1. Assallamualaikum kak Zana..
    Wahhh dah kuar dah mapin marble dia.. Sweet colour pink tu..

    BalasPadam
  2. salam akak..pergghh dapnya..
    leh try buat neh hehehe

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)