my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Lemak Ketam Cili Padi

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Mengantok yang teramat sangat ni, update masakan 2 hari lepas. Idea banyak nak tulis tapi masa agak mencemburui pb. Tidur pun tak sempat nak letak kepala kat bantal (siang hari), tidur duduk kat kerusi urut je........jadilah dapat 15 minit gitu. Lebih2 tidur badan jadi lemah tak bermaya.

Terus ke resipi pb yang simple ni......Lemak Ketam Cili Padi.....resipi kesukaan si anak bujang pb. Menambah2 dia makan kalau lauk ketam. Kat Sabah ketam agak murah, sekilo dapat RM13, hubby beli dengan nelayan Pulau Gaya. Sebab kenal dia bagi murah. Puas la kita orang makan, ketamnya fresh dan gemok2.


Senang je masak macam ni, tumbuk/mesin cili padi, bawang merah, masukkan dalam santan. Ketuk satu batang serai, campak dalam tu. Ambik sekeping asam keping dan masukan bersama garam dan sedikit gula. Kunyit jangan lupa.
Santan pekat tu tak perlu tambah air yang banyak sebab ketam tu nanti berair. Masa siang ketam, jangan buang lemak2 dan telornya, tu yang buatkan kuah lemak jadi bertambah2 lemak. Siap la korang, tambah kolestrol dalam badan.
Masak pun tak perlu lamat sangat, ketam ni cepat masaknya.


Sebenarnya pb paling tak suka makan ketam. Sebab kena guna dua tangan. Isi pula seciput je, susah nak dapat, kena berusaha gigih.............tapi bila bulan puasa ni, berselera pula makan ketam. Kalau tak, setengah ekor dah cukup buat pb.


nota pb: bulan puasa ni banyak ikut kehendak anak, kesian.......dia tak pernah mengeluh puasa penuh sejak umur 6 tahun.

4 ulasan:

  1. ketam tak syok lah., susah nak makan., tak feel.. :D

    BalasPadam
  2. sedapnyerrr ketam!! :) dapat mkn ketam lembut pon bestt..xya kopek2 cengkerang..hehehe

    BalasPadam
  3. Botak...tak syok ah kalau kena kopek sendiri.

    BalasPadam
  4. Hani...tu yg segera punya kan? tak ori la dik...

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)