Semua orang update blog dengan kuih raya, pb je yang takde kuih raya.......huhu.....nak buat ke tak ni? Tapi, jeles pulak tengok blog orang ada kuih raya yang comel-comel. Akan buat juga nanti.
Kali ni pb nak update masakan ikan je.......Ikan Kembong Belah Belakang.....hehe....bukan kain je ada yang belah belakang, ikan pun ada....
Asalnya resipi ni ikan cencaru belah belakang. Tapi, pb fikir sedap juga kalau ikan kembong. Senang pun senang nak belah.
IKAN KEMBONG BELAH BELAKANG
sumber dari buku RASA
Bahan:-
2 ekor ikan kembong (bersihkan dan belah belakangnya)
1/2 biji kelapa parut
5 biji cili padi - ditumbuk
2 biji cili merah - ditumbuk
1/2 biji bawang besar - ditumbuk
1 batang serai - ditumbuk
1 biji limau nipis diperah airnya
Serbuk kunyit
Garam dan gula secukupnya
Cara memasak:-
Kelapa parut digaul bersama bahan yang ditumbuk.
Masukkan air limau nipis, garam dan gula. Ketepikan.
Lumur ikan dengan garam dan kunyit.
Isikan bahan yang digaulkan tadi kedalam belakang ikan.
Biarkan ikan yang telah disumbat selama 10 minit.
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan yang telah disumbat tadi sehingga garing.
sesuai untuk sahor lauk macam ni.....garing la sangat.....
Masa goreng ikan ni, sambil layan internet. Hubby sound, apa bau hangus ni? hehe....bini syok berfacebook, tu yang lupa ikan goreng dalam kuali....
Kelihatan sdp!
BalasPadamdari puasa pertama nak buat ikan ni tp tak buat2 pun.. hihi
BalasPadambest lauk ni..
BalasPadamsuka sangat..