my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

TAT SINGAPURA

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Dari semalam dan semalamnya tak sempat duduk depan komputer lama2. Update blog pun sambil2 je ni.......sekarang pukul 5.15 pagi.....lepas ni nak gosok baju pula.

Ok, ini tat singapura yang pb buat semalam. Dari buku Tat & Brownies oleh Salhah Bujang.



nanti pb sambong, ada hal kejap.......




dah settle keje, sambong resipi Tart Singapura.....
400 gm tepung gandum
250 gm mentega
100 gm gula halus
100 gm tepung jagung
2 biji telor
1 sudu teh esen vanila
Inti nanas secukupnya

Cara membuatnya:

Pukul mentega, gula, esen vanila dan telur sampai sebati.
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli lembut hingga menjadi doh. Rehatkan doh sekejap.
Canai dan terapkan doh, letakkan inti nanas di tengah doh yang diterap dan letakkan lagi doh yang diterap di atas inti nanas tadi. Susun dalam loyang.
Sapu dengan kuning telur. Bakar dalam ketuhar selama 30 minit pada suhu 180C.
Sejukkan tat dan hias dengan coklat putih cair. (pb letak kaler merah)

Inilah satu2nya biskut yang ada kat rumah pb. Akan datang mungkin buat lepas raya, tu pun kalau rajin.


Selamat pulang kekampong halaman masing2 pada semua teman yang singgah ke blog ini. Semoga perjalanan kalian di lindungi olehNYA.

Pb bertolak pulang Sabtu malam, kena berbuka di airport nampaknya. Entah dapat update blog ke tidak, laptop taknak bawa. Tumpang sesape yang ada komputer je.....itupun kalau sempat...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)