Emak kat sana memang suka tart, begitu juga dengan MIL kakpb. Harapnya mereka suka makan tart resipi ni sebab kakpb rasa tart ni memang citarasa orang-orang lama. Termasuklah kakpb yang
Tak dapat nak celoteh panjang. Baru lepas solat subuh, terus update blog. Lepas ni nak sambung tugasan sikit, si bujang tu pergi sekolah baru boleh buat biskut.
Snap gambar tart yang dah masuk dalam botol. Malas nak keluarkan, tak larat dah. Buat tart ni yang tak laratnya nak menekan acuan tu. Letih sebab puasa pun ye. Orang tekan ke atas dulang tapi style kakpb lain sikit......tekan ke atas, macam jet nak dilancarkan..:))
Anymz, minta izin dan halalkan resipi ni publish kat blog kakpb ye. Terima kasih banyak sebab berkongsi resipi dan mudah-mudahan bertambah rezeki Anymz sekeluarga.
TART NENAS GEBU
oleh: @blogsurirumahsumber: Anymz My Kitchen
bahan2 pastri
4 oz butter- 115 gram
4oz minyak sapi- 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum-450 gram
sedikit garam
air sejuk
Kakpb ikut juga cara Anymz tu tapi tersilap la pulak. Ni kira anak murid yang tak dengar kata. Anymz suruh masuk tepung sikit2, kakpb habiskan tepung tu walaupun masuk sikit2. Sudahnya kena guna air sejuk untuk lembutkan. Takpe, ini pengajaran. Bagaimana pun pastri kakpb tu tetap lembut dan gebu. Inti tart kakpb beli je, tak kuasa nak tunggu masak inti.air sejuk
Cara membuatnya:
- Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
- Masukkan butter dan minyak sapi
- Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
- Guna acuan seperti gambar di bawah.
- Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
- Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
- Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min
Memang terserla kegebuaannya. Ada buat lebih tak? :)
BalasPadamSy pun dah salin resepi ni hr tu, blm sempat buat lg, hehe tgh bayangkan cmne jet pejuang nk dilancarkan tu, boley demo x kak? Kehkeh..
BalasPadamOh yer, psl tepung tu cmne kak?
Means xperlu masukkan semua tpg ke cmne??
jelas nmpk gebunya....sedapnya....aduyai kak pepagi ni di bulan puasa...=P
BalasPadamyg ni rasanya tak sempat tunggu raya, Kak Zana. Kena ulang buat ni, hehe
BalasPadamaskum kak,
BalasPadamsama la kita, sy dok cari resepi tart nenas, jejak blog kak hasue, terus jatuh cinta dgn tart nenas kak anymz, dah berkira akn jd resepi tart nenas sy tahun lps 2 thn bcuti buat kuih raya. sblm puasa ada cuba, siap post kt blog, memang sedap walaupun kjadian tart sy ada peristiwa jgk.
ms adun sm kes akak jgk, gatal tangan pg masuk2 sikit2 tp habiskan tepung. sekali, keras sikit, kena tmbh air sejuk pulak.
maknanya, bila adunan dh lembut, cuba ltk dlm acuan, kalu dh cantik bentuk dia, xyah abiskan tepung la kak.
awal mengetart kak. ikiki.. memang best tart kak anim ni. tang inti kalau buat sendiri tu lagiiii best.. pastu harum2 sikit sebab ada minyak sapi kan.. kan kan.. eh dah komen ni bagi ler setapuware ker.. ek ek
BalasPadamwhisk tu apa kak?
BalasPadamwah2 tart nenas...dap dap dap!
BalasPadamAssalam zana, mmg sangat teruja juga kita nak buat tat ni, nampak pun sedap pasti gebu n cair di mulut mcm hasue kata tu
BalasPadamwah sgt best ni...nmpk gebunye tart nenas tu...QH suka juga kuih ni..mcm nk terus buat lak skrg ni...tp xleh la tgh keje la pulak...huhuhu
BalasPadamHahaha..gelak dulu..part akak tekan ke atas cam jet tu..ngah mmbayangkan jap td.hehee..lawak la kak pb nih.
BalasPadamBak sebalang anta sini yer kak..sy baru beli nenas lg tadi..inti aritu x abis lg nih..cam nak wat utk raya jer kan..tah2 x smpai raya dah licin..aishh..
mmg nampak montok dan gebu laa tart kak pb tu wpun posing duk bersila dlm bekas..kalo posing menelentang lagi laa menggoda..takleh jadi nih..hehe..
tolong kupas n sagat nenas jap kak...thi hiii..
Kuih feveret saya...sedapnya....
BalasPadamWah dah siap buat tart nenas dah Zana.
BalasPadamdari tahun lepas lagi print resepi kak anym ni. tapi bagi orang lain. kite tak cukup rajin nak menekan acuan tu. huhuh
BalasPadamsalam kak, awalnya dia mengetart...bikin hati ku miang nak makan tart..
BalasPadamKak Zana, tart ni mmg kuih raya wajib... tak ada kuih lain, takpe... takde tart, tak rasa nak raya... ehehhee... Selamat berpuasa ye kak...
BalasPadam@nanonano
BalasPadamTepung tu Na masuk sikit2, bila agak2 boleh di terap, jgn masuk lagi tepung tu. Mknanya tak perlu habiskan:-)
@sitiebby
BalasPadamMcm tu la sepatutnya...hihi..
@izahdaut
BalasPadamBnyk keje lain nak buat Izah.......ngetart ni pun sambil2, utk bw balik nnti. Cukup ke setupperware? Sebalang ler.....
@HaSue
BalasPadamHaha....tak kuasa den nak tolong kupas nenas. Hancur kulit tgn akk yg gebu ni:-)
ok la kak, terima kasih. plannya hujung minggu ni nk mula buat tart dh, tapi intinya beli yg segera je
BalasPadamsalam windu kak zana!! salam ramadhan buat akak sekeluarga!! dah raya dulu kat sini ya? ehehhe.. boleh lah kita sambil makan2 sekali ya maklomlah tgh cuti2 :D sblm puasa pun kita buat tart gulong jugak tp dah habis sblm puasa jugak, nak buat lagi rasa malas sbb nak kena buat inti nenas huh!
BalasPadamwah..meleleh2 air liur saya,..
BalasPadammmg terserlah kegebuaannya.i like
BalasPadam