my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Ikan Kerapu Masak Tempoyak kali pertama

Tempoyak ni beli minggu lepas lagi. Beli sikit je, takut tak habis. Tadi kakpb masak ikan kerapu. Resipi pun ikut-ikut macam dalam myresipi.com. Rasa pelik pula makan lauk yang ada tempoyak. Cikgu fahmi ok je....tolak batu dengan kayu, sedap katanya.


Resipinya simple saja, cili padi, asam keping, air, tempoyak, kunyit dan serai. Blend semua bahan bersama air dan tempoyak. Masak bersama ikan, tambahkan gula dan garam. Titikkan serai. Kakpb tak letak pun daun kesum dan kantan sebab takde dalam simpanan.


Kakpb saja potong2kan sedikit nenas.


Hidangan kami petang tadi. Bagi kakpb tak begitu umph, mungkin kerana kakpb tak pandai menyesuaikan rasa garam gula dan tempoyak itu.

Terima kasih bagi yang sudi komen dan silent readers, kakpb mengantok sangat ni sebab temankan anak tengok bola pagi tadi. Sudahnya.......tak tengok juga.....pejam celik, pejam celik....terus belayar di buai mimpi. Mimpikan MIL dan cikgu fahmi hulur duit kat dia. Orang kata kalau mimpi duit, nak putih mata? atau ada hajat yang tidak tercapai........hanya Allah yang mengetahuinya.

Esok kalau mood dah ok, kakpb akan bertandang ke blog korang, insyaallah.

17 ulasan:

  1. lebih kurang macam masak tempoyak la tu kan kak zana...saya pun x berapa rwti nak masak tempoyak camni, tapi suka lak makannya

    BalasPadam
  2. sedap gamaknye tu kak,sy pun tolak batu n kayu je..
    ...moody ke kak..

    BalasPadam
  3. da lama bermain2 dalam fikiran saya selama ni.. tempoyak ni sedap ke? dalam dunia ni, dua benda saya tak pernah makan lagi. budu dengan tempoyak

    BalasPadam
  4. sedap tu ikan kerapu. tp kalo masak tempoyak da tak makan da... hehe

    BalasPadam
  5. Kak Zana cayang hadoii sha datang tengah malam dah nak pagi dah ni.. sedapnya.. ada nenas huahhhhhhhh kecur tak sudah ni hah! nak sikit sha dah klik ga kak Kkida..:)

    BalasPadam
  6. Salam..Ni frist time dengar n tgk ikan kerapu masak tempoyak!! sedap ke rasanya?

    BalasPadam
  7. sedapnya tambah lagi ada nenas...masam2 manis

    BalasPadam
  8. as salam kak zana


    pB tak makan tempoyak ..
    tapi pB sukaaaa makan durian ....

    BalasPadam
  9. Kakak macam pB hantu makan durian tapi belum lagi reti makan tempoyak sebab keluarga kakak tak pernah buat lagi...

    BalasPadam
  10. Bagilah masak tempoyak spesis apa pun kat saya... Saya makan sure tak toleh belakang... Mertua lalu pun sure senyum aje... ehehhee...

    BalasPadam
  11. salam kak... menarik sungguh la resepi nih... suker sgt tempoyak tapi xde kwn nak makan... klu makan pon mcm kene duk dapur sorang2 sbelah ceruk kabinet...diorg tak nak geng ngan kiter huhuu

    BalasPadam
  12. Nampak sedap je tu.. apa yg tak umphnya?. Saya dah terliur dah ni.

    BalasPadam
  13. buat gulai tempoyak sedap juga

    BalasPadam
  14. assalam kak
    fuhh banyak tu tempoyak, wat stock bulan posa ke kak he he
    Memang sedap, nak lg ada nenas tu
    suka sesangat kalu dpt masakan ni
    tp wat sendiri tak best hu hu

    BalasPadam
  15. Salam k.Zana.kalau masak tempoyak sy suka tp belum pernah masak dg ikan kerapu.
    re; k.Zana...laksa Ganu mcm rasa laksa Johor sbb ada rempah

    BalasPadam
  16. Kat rumah kakcik ada banyak tempoyak (orang bagi), tak tahu nak bagi kat siapa pulak. :)

    BalasPadam
  17. sedap tuh, kalau saya mesti masak kuah pekat lepas tu boleh buat mencolek roti yum yummmm

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)