my best friend forever

iklan nuff

banner

Kelab Blogger Ben Ashaari

Sila godek

Memuatkan ...

Ayam Panggang Madu (style ku)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Pagi tadi bumi kami di Sabah, merasa sedikit hujan, walau seketika........jadilah, syukur tanaman diluar sana dibasahi hujan.

Pb tak dapat membebel lama2 ni. Nak update Ayam Panggang Madu, resipi yang bercampur aduk, tak ikut dari resipi asalnya. Mulanya ingat nak panggang biasa je. Pb pun perap awal-awal dengan bawang putih, halia, sos tiram. Bila nak bakar, boleh ubah pulak ikut resipi yang pb jumpa.

Macam ni la, pb tak taulah kalau2 ada yang kata ini resipi dia. Minta maaf la ye, sebab pb buat ikut suka suki pb. Bila kita dah banyak mencuba resipi dari orang lain, jadi idea datang bercampur aduk.

Pb jalan2 blog NZ resepi world dan terserempak dengan gambar ayam yang menyelerakan .tengok sini. Disebabkan pb dah perap ayam tu awal2, pb teruskan campur dengan resipi ni.

AYAM PANGGANG MADU (style ku)

1/2 ekor ayam (bersihkan dan potong dua)
3 sudu besar sos tiram
3-4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu besar jus lemon
1 sudu mentega
3 sudu besar madu
(pb tak guna garam sebab sos tiram dah cukup masin)

Caranya:

Perap ayam bersama bawang putih, halia yang ditumbuk dan sos tiram.
Perap lama lagi bagus.
Panaskan mentega bersama madu dan sapukan pada ayam.
Lumurkan juga dengan jus lemon.
Panaskan oven dan gunakan jaring pembakar diatas dulang oven.
Letakkan air dalam satu cawan lebih pada dulang oven (katanya agar ayam tak terlalu kering)
Bakar ayam selama 1/2 jam atau hingga masak.


Kami buat makan malam bersama nasi. Boleh juga cicah dengan sos.

 Anak pb suka sangat, dua kali tambah nasi....


Makan panas2 lagi sedap, kadang kala lebih bagus bakar sendiri daripada kita beli kat luar. Di Sabah ni banyak jual kepak ayam bakar. Elok ke makan makanan yang dibakar direct dari api tu? Sekali sekala takpe...

4 ulasan:

  1. Salam, K Zana...
    Memang sedappp kalau bab ayam panggang ni... sure bertambah nasik kalau makan ngan nasi ler... xpun ratah ayam jer, heheh.. ;D

    BalasPadam
  2. ayam panggang sesuai utk org nak diet...hehe...tp bertambah nasi la pulak..

    BalasPadam
  3. as-salam..kak zana bleh sy mncba resipi nih? ^^

    BalasPadam
  4. Muiz berminat? cuba je, tak salah pun..

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)