my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Seharian dengan tepung dan tepung...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Aduh letihnya........dari lepas subuh hingga kemalam asyik menguli, menggelek, menggoreng dan membungkus kuih hingga ketika mengemaskini blog waktu begini (10.30 mlm) pb baru selesai semuanya. Tinggalkan begitu je yang bersepah kat dapur.

Sambil menaip, sambil tuam tangan kiri pb yang masih sakit. Bagus juga ada benda ni untuk tuam kat perut, bahu dan tapak kaki. Senang je, panaskan air dalam periok dan rebus benda ni. Bila dah lembut boleh diangkat. Balut dengan kain/towel (skrg pb letakkan atas bahu, leganya...) Bila dah sejuk tak payah pergi kedapur nak panaskan, cuma tekan punat merah yang ada dalamnya tu, dah panas semula.


Dah lama ada dalam simpanan, cuma malas nak guna. Nak kempiskan perut pun boleh kot? hehe...tapi malas nak buat.

Sambung balik cerita kat atas tadi. Makcik pb yang order karipap kentang campur daging, karipap sardin dan kuih gendang kasturi. Dia kalau nak selalu mengejut. Tapi dah rezeki Allah nak bagi, pb terima dengan hati terbuka. Walau penat, tak apa sekejap je. Puasa nanti boleh rehat puas2, itupun kalau boleh.

Karipap frozen yang telah di peket. Tinggal masuk frezer. Naik lengoh tangan pb ni memintal karipap, bahu pun rasa perit. Bila sakit sangat, berhenti kejap, lepak kat kerusi urut. Nak suruh anak atau hubby, kesian la pulak. Dah la hari ni tak masak untuk mereka.

Kuih kasturi agak leceh membuatnya........disebabkan dah selalu buat, tak jadi halangan bagi pb.....
InsyaAllah, jika tiada halangan esok akan dihantar terus sampai depan pintu rumah orang yang order.

Ada yang berminat? Kalau sekitar KK takde masalah nak order dengan pb.........senang ada kuih frozen, nak buka puasa tak perlu pergi bazar ramadhan. Buka peti ais, keluarkan dan boleh digoreng, senang kan?

2 ulasan:

  1. wah.... akak jadi supplier... nk belajar la jadi pengusaha frozen food... nnt akak bagi email kat shahjiehan@gmail.com taw.... nk menu karipap tu... heee...

    BalasPadam
  2. Dugaan.. bila nampak kueh yg sedap2 ni..
    namun bila ada perkataan 'malas'... hee hee payah!
    harapkan semangat saja namun malaih..habih..tak pi kemana..
    dok tang tu saja..haaa
    jgn nanti anak cucu tanya dah lah ye..?
    Opah..apakan barang ni..? nampak cantik berbungkus lagi...hh
    haa..
    sabar..selamat berpuasa.

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)