my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Tempe Goreng

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Haha....takde masakan lain ke nak update? Mesti korang senyum-senyum tengok tempe ni, lepas tu kata pb dah takde idea nak update blog.

Ni bukan goreng biasa dengan garam dan kunyit tau.

6 keping tempe
2 sudu besar rempah kari ikan
1/2 sudu besar cuka
1 sudu teh gula pasir
sedikit garam
sedikit minyak

Caranya: (ada gak caranya ye....)

Gaul rempah, cuka, gula, garam dan sedikit air.
Kemudian lumurkan rencah campuran tadi ke atas tempe.
Biar sebati dan kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panasnya.


Serius cakap ni, pb tak suka makan tempe lebih2 lagi kalau dalam lodeh atau goreng begitu saja. Tapi yang ni pb makan dua keping sebab rasanya lain dari biasa.

sumber resipi dari buku masakan CITARASA MALAYSIA.

4 ulasan:

  1. Salam K.Zana..atie pon ada gak beli tempe tp blm bape 'masak' lg lam bungkusannya...br buat kot!

    BalasPadam
  2. tempe goreng mmg sedaaaap.. dah lama gak diana x masak tempe goreng... tergoda lagi..

    BalasPadam
  3. E-na suka tempe tp hubby kureng sikit...tumpang mkn kat sini la ye sis

    BalasPadam
  4. K Zana... kat rumah nurul sume hantu tempe... dari mak bapak turun ke anak2... heheh... ader stok tempe, leh buat minum ptg nanti ni... :)

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)