my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Ikan Kerisi Tauco

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Terima kasih pada teman-teman yang menjadi silent readers bagi blog ni. Ada ke?? Maaf kalau tak sempat nak bw setiap hari. Kat shout box pun tak balas sebab pb biasa pergi ke blog korang.......

Dah lama tak pergi taman pagi2, selalu lepas kami hantar anak, ada jugak la jalan-jalan kaki kat Perdana Park. Hari ni mood terajin che abe pb tu, jom la kita 'jalan-jalan' katanya.

Tak sampai setengah jam, peluh tak sempat menitis kedahi.........dah ajak balik? Katanya mengantok sebab makan pil malam tadi, kesannya masih ada......hemm...boleh terima ke alasan tu?

Sudah la jogging tak keluar peloh........

.melepak pulak bawah pokok dengan bunga yang bertaburan......nyamannya...
(ada bangku bawah pokok ni, kami lepak dan bincang hal semasa......ewah...macam la PM)

Kelain pulak pb melencong, nak taip resipi ikan kerisi masak tauco.......ni masak petang semalam. Biasanya ikan kerisi ni sedap masak sambal atau goreng gitu je. Anak pb tak makan pedas, so kena la masak yang simple2.

IKAN KERISI TAUCO

Ikan kerisi 2 ekor (digaram kunyit dan goreng dulu)
1 biji bawang besar (hiris kasar/potong melintang)
1 biji cili hidup (hiris kasar)
sedikit halia di hiris halus
2 ulas bawang putih dihiris
2/3 sudu besar tauco
Air asam jawa sedikit (agak2 la nak banyak ke sikit)
Kicap (kalau suka letak, tak pun takpe)
Garam dan gula

  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali (2 sudu) tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia.
  • Setelah naik bau, masukkan air asam jawa dan tauco.
  • Masukkan gula dan garam. Pb masukkan kicap sikit, bagi gelap kaler tu.
  • Akhir sekali masukkan cili hidup dan boleh juga pecahkan cili padi kalau nak pedas.
  • Curahkan kuah tauco atas ikan goreng tadi atau sebaliknya.

Kita orang makan ikan tauco ni lawan dengan sambal belacan dan ulam daun selom. Cukup menyelerakan.

2 ulasan:

  1. dah lama tak jogging...klu first time jogging memang tak kan berpeluh tapi klu 2 3 kali oklah tu.....

    BalasPadam
  2. salam zana..
    ikan kerisi mmg best masak taucu.. but actually ikan kerisi isinya mmg bestkan..manis jer.. cuma kena hati2 sbb tulangnya agak keras sikit..

    ohya.. dtg ni sambil2 nak bagi award & TAG.. free2 nnt dtg ke blog sy yer.. Thanks..

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)