my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Candil Pulut

Salam sejahtera di hari Jumaat yang mulia pada semua teman2.

Semalam pb bongkar-bongkar majalah lama. Selalu memang suka simpan majalah terutama majalah yang ada masakan. Mood memasak minggu ni amatlah rajinnya!! Mungkin sebab kebosanan sorang dirumah walaupun anak ada tak sekolah, asyik tidur je, demam masih berbaki.

Pb ambil resipi Candil Pulut ni kat majalah RASA. Tak tau asalnya dari mana, mungkin pantai timur? Resipi ni sesuai sangat untuk berbuka puasa. Bahan-bahan pun tak susah.

Untuk menyedapkan lagi Candil Pulut ni, pb guna gula merah yang ni....


CANDIL PULUT
sumber Majalah RASA

Bahan A:
200 gm tepung pulut
50 gm tepung beras
100 air atau lebih
200 gm gula melaka (pb guna 4 keping gula nisan)
1 liter air (pb kurangkan sebab 'penduduk' dalam rumah cuma 3 orang)

Bahan SOS
200 ml santan
300 ml air
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan (pb guna paste pandan)
1 sudu teh tepung jagung (digaul dengan sedikit air)
Masak semua bahan hingga mendidih.

Cara memasak:
  1. Campurkan tepung pulut dan tepung beras ke dalam mangkuk. Kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit hingga sebati.
  2. Bentukkan seperti bebola dan ketepikan.
  3. Masak gula melaka dengan air dan biarkan hingga gula larut dan mendidih. Tapiskan.
  4. Didihkan sekali lagi dalam periuk dan masukkan bebola tepung tadi hingga terapung. 
  5. Angkat dan hidangkan bersama sosnya.


Candil pulut yang dah dimasak bersama gula melaka tadi.....

 Dah letak sosnya, jemputlah makan.......tak terlior ke??



Sos candil pulut lepas dimasak. Ni kalau tak habis kena masuk peti ais...

Lepas makan candil pulut ni kena minum air masak. Sebab dia manis, tak sesuai dengan air manis pulak...

3 ulasan:

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)