my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Bila anak demam

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Dah dua hari Aziz tak sekolah. Cikgunya telephone suruh ambil dia, badan panas dan pening kepala katanya. Ni mesti sebab main bola dan swimming kat Sutera Harbour hari minggu lepas. Dah dua kali demam bulan ni......

Ibu mana tak runsing kalau anak demam? Kejap-kejap bangun, rasa badan dia. Tidur tak lena, susah hati kalau anak macam ni tapi anak tak tau ibu dia resah. Pergi klinik kerajaan memang boleh, dekat je dengan rumah. Tapi........kalau orang demam pergi, memang bertambah sakit la jawabnya. Sebab menunggu yang tak tahan tu. Masuk pukul 8 pagi belum tentu balik pukul 9 pagi. Ubat pun boleh dapat kat farmasi. Kami letakkan cool fever dan bagi panadol syrup. Dulu doktor sarankan Aziz makan ubat pil tapi sebab dia tak biasa, panadol dibelah dua pun tak jalan.......buat sakit hati kita je tengok dia muntahkan balik.

Dua hari demam tu, PB mandikan dia dengan air asam jawa yang dah direndam dari pagi. Malam-malam letakkan towel basah kat dahi dan badan. Selain dari tu tampal cool fever jugak. Sekarang ni dah ok sikit. Dua hari ponteng sekolah ni, susah hati pula tinggal pelajaran. Nasib baik dah lepas exam.

Bagi ibubapa yang nak baca petua mengatasi demam cara Islam, tengok kat Halaqah.net. Mudah-mudahan kita mendapat munafaat darinya.

1 ulasan:

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)