my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Panacotta Nenas


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihi...

Ni aku nak bagitau, real story punya. Beberapa hari lepas ternampak resipi Panacotta ni kat blog Nazrah Bakery . Hati dah berkenan, tapi lupa nak salin resipi atau bookmark kat pc. Lama juga la aku nak mengingatkan nama resipi tu. Almaklumlah.......resipinya style omputih sikit...mana la nak ingat.

Tergeliat lidah ku ni nak menyebutnya, apalagi nak mengingat. Jadi hari ni aku dah cuba buat tapi menggunakan nenas dalam tin. Dah rasa pun, sedap sangat terutama bila cuaca panas-panas ni. Jom kita cuba........


Bahan2
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih siket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
Buah Mangga ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula

Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah mangga ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri mangga  keatasnya dan bolehlah dihidangkan.



huhu...puas hati dapat buat walau tanpa mangga dan buah kiwi.....

1 ulasan:

  1. As salam...

    Dah sampai sini rupanya Panacota...nenas pun ok gak...sedap masam campur manis gitu..kita pun nak wat lagi..ada banyak mangga di rumah tu...

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)