my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

BANANA CHIP MUFFINS 1

Salam sejahtera semua, tak mau cerita panjang, tak larat nak menatap pc lama-lama. Otak pun jem semacam je ni........mungkin sebab cuaca panas sangat. Harap semua sihat-sihat belaka dan terima kasih masih sudi berkunjung ke blog kak pb ni.

Muffin ni kak pb buat semalam juga, sama dengan cheese tart. Resipi dari ALLRECIPE lagi, tak susah membuatnya. Mula-mula tengok rupa lepas bakar, macam bantat je. Hati dah mula sendu, tapi bila kak pb makan sebiji, eh....sedap rasanya, lembut pulak tu. Berbunga balik hati ni.......








BANANA CHIP MUFFINS 1
oleh: blog surirumah
sumber: allrecipe


Ingredients

  • 1 3/4 cups all-purpose flour
  • 1/2 cup white sugar
  • 1 tablespoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/2 cup semisweet chocolate chips
  • 1 egg
  • 1/4 cup vegetable oil
  • 1/4 cup milk
  • 1 cup mashed bananas

Directions

  1. Measure flour, sugar, baking powder, salt, and chocolate chips into a large bowl. Mix thoroughly, and make a well in the center.
  2. Beat the egg in a small bowl until frothy. Mix in cooking oil, milk, and bananas. Pour mixture into the well. Stir only to moisten. Batter will be lumpy. Fill greased muffin cups 3/4 full.
  3. Bake at 400 degrees F (205 degrees C) for 20 to 25 minutes. 





Beli paper cup warna biru sebab hari tu ternampak si Hasue buat cupcake, bekas dia kaler biru, cantik sangat. Cuma bekas ni agak tinggi, kenyang makan sebiji.

Ok la.....kak pb mengantok la. Kita borak esok eh......

11 ulasan:

  1. assalamualaikum kak...memang betul pun. kalau guna acuan muffin memang tinggi. kalau dapat makan sebijik, konfem kenyang!

    BalasPadam
  2. nak try buat, tapi xda kemudahan. ok, later i try :)

    BalasPadam
  3. As'salam Kak PB

    lama nya ct tak buat muffin ni kak. semua bahan dah ada tapi nak buatnya aje yang tak sempat2 hehehe

    Oh ya Kak PB ct nak tanya sikit, pagi tadi kak PB masuk blog Dapur CT okey tak? sebab ada kawan2 yang nak masuk tak boleh..kenapa pulak agaknya, emm...katanya ada warning tulisan merah ada virus tension lah pulak.

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. sedap tau muffin pisang, lembut je kan...nak, nak, nak

    BalasPadam
  6. Tengok pun tahu sedap... Mesti harum semerbak bila bakar kt dalam ovan tu kann...

    BalasPadam
  7. sedap nye kek2 ni..
    terima kasih bagi sekali ngn resepi yea :)
    boleh belajar2 buat ngn resepi ni nanti..

    BalasPadam
  8. Salam k.Zana.lama tak buat muffin.muffin cup mmg besar...dpt sebiji dah kenyang...

    BalasPadam
  9. hi zana...nampak menyelerakan. Isteri saya pun suka buat bermacam jenis muffins kat rumah

    BalasPadam
  10. Assalam kak, sorry yer lately ni, lama saya tak bw .hari ni baru sempat singgah sini. sedapnya tgk muffin dgn cup tu kak..rasa mcm nk ngap mufin dgn cup tu sekali jer..hehe

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)