Ada kenangan masa buat cupcake ni, nak tau apa? Masa tengah buat karamelnya tu, encik hubby datang (masa ni dia belum pergi sekolah, kami puasa hari tu) ke dapur bawa borang.
Tolong sain kat sini, kata dia. Kak pb pun tanpa baca terus sain sebab karamel tu kena selalu kacau kata Izah. Kak pb sain sambil mulut berkata, hai.....macam nak suruh sain surat
Aaapa dia? Kak pb tanya balik, surat apa tu awak suruh saya sain, jangan main-main....(dalam nada gelak tu ada juga rasa was-was.) Maklum la kan......bukan senang orang lelaki nak dapat tanda tangan isteri untuk kahwin lagi satu.
Takde apalah.....surat ni haa....kata dia...(entah la, kak pb pun malas nak kecoh, nanti syak yang bukan-bukan jadi gaduh pulak). Untuk isteri-isteri di luar sana, jangan ikut macam kak pb ye. Kalau hubby minta tandatangan tu, siasat betul-betul....hehe...
Izah kata adunan karamel akan berbuih, mengembang dan naik. Kena sentiasa kacau. Masa ni la drama swasta mintak sign autograf tu.......godeh punya godeh....dalam hati tertanya-tanya, aku sign surat apa eh?
Karamel yang dah siap, kena sejukkan sepatutnya. Tapi
Super moist caramel banana cake ni tak segebu k.Nor Terengganu. Kak pb jalan blog dia yang berkenan nak buat. Kena pulak ada pisang berangan (belasah je pisang apa pun). Mungkin sebab kak pb suka lebih-lebihkan pisangnya, jadi nampak lembab sangat kek tu.....atau....tersilap masuk karamel yang belum betul-betul sejuk.
Minta izin copy paste resipi ye....dah ramai juga yang buat, kita je ketinggalan.....
SUPER MOIST CARAEL BANANA CAKE
Oleh: bLOG surirumahresipi asal: kak fida myr
copy: K.Nor Secubit Garam, FnF, Izah Muffin
Bahan2
Bahan A:
1 cawan pisang lecek (240 g) - kak pb tak timbang pun, guna 5 biji pisang
1 cawan gula halus (200 g) - kak pb guna 1 cwn juga, memang manis tapi i suka
125 g mentega
1 sk bicarbonate soda
2 sb susu segar
~ ~ ~ ~ ~
2 biji telur saiz A - guna telor omega
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) diayak- (150 gm tepung gandum + 2 st baking powder)
Bahan A:
1 cawan pisang lecek (240 g) - kak pb tak timbang pun, guna 5 biji pisang
1 cawan gula halus (200 g) - kak pb guna 1 cwn juga, memang manis tapi i suka
125 g mentega
1 sk bicarbonate soda
2 sb susu segar
~ ~ ~ ~ ~
2 biji telur saiz A - guna telor omega
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) diayak- (150 gm tepung gandum + 2 st baking powder)
1sk ovalet (resepi asal tiada)
coklat chip ikut macam k.nor
coklat chip ikut macam k.nor
Cara2
Masak bahan A atas api hingga berkaramel. Sejukkan .
Pukul telur dan ovalet hingga gebu.
Masukkan banana caramel tadi. Gaul sebati.
Masukan tepung sambil dikaup balik hingga adunan sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris. FnF masukkan dalam acuan cupcakes.
Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris. FnF masukkan dalam acuan cupcakes.
Taburkan dgn coklat chipsBakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak - FnF bakar 20 minit @ 180degree C.
Heran eh ada kaler purple atas tu? Saja gatal tabur gula hiasan.....bertambah lembap kek ni...
nota pb: Selamat Hari Ibu untuk semua ibu-ibu terutama ibu ku dan ibu mertua ku.....
selamat hari ibu untuk akak... saya pun ada kisah masa buat kek ni... orang buat karamel dapat kaler brown saya pulak dapat kaler ijau pekat... ^^
BalasPadamwah rajin nyer...nampak menarik la caken tuh...:)
BalasPadamselamat hari ibu yer...;)
mmg moist betullah caramel banananye, trbau2 pisang rasanya..
BalasPadamSalam ;) cikwan cube muffin ni last week..memang betul2 sedap kan kak?.. teruja cikwan membuatnya..hasilnya pun memuaskan hati ;)
BalasPadamselamat hari ibu & salam kenal drpd cikwan.