Terlior tak tengok panna cotta mangga kak pb tu? Panas-panas ni sedap mengadap desert macam ni. Kena pula mangga yang manis seperti siku raja, mas hitam....itu je yang kak pb tau....hehe..
Tapi kak pb beli terdapat yang agak masam sedikit. Mangga cukenan dari Filipina ni banyak di sini. Jangan cari la siku raja ke.....kalau ada pun mahal gila. Ni dua biji dah RM5 lebih. Katanya manis, hampeh.....
Mula nampak kat blog RohaDamai Qolbu, pergi pula blog K.Nor Secubit Garam. Apa lagi, tak menahan nengoknya mangga tu macam memanggil-manggil je......meh la makan saya, meh la buat saya.....huhu..
Akhirnya kak pb pun berusaha cari gelatin, susu segar dan paling susah nak cari buah mangga. Hubby kata nak buat apa ni, sibuk sangat cari mangga? Orang lelaki gitu ler......bila nak buat dia larang. Bila dah siap, dia la yang ulang alik kat peti ais.
Kak pb minta izin copy paste dari blog K.Nor ye. Terima kasih banyak, kak pb ikut cara K.Nor tu sebiji-sebiji, saling tak tumpah.....ngeee...
MANGO PANNA COTTA
oleh: blog surirumah
sumber : K.Nor, Roha
Bahan:
2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan whipping cream
2 sudu kecil serbuk gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel3 sudu besar air panas
1/4 cawan gula @ secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila
Utk puree mangga:
1 bj mangga masak
2 - 3 sudu kecil gula
1 sudu kecil perahan limau/lemon
Cara:
Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.
Masak susu, whipping cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
Blend buah mangga hingga halus, kemudian masukkan gula dan perahan limau/lemon.
Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.
Utk menghidang, tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi.
Sedia utk dinikmati.
*
- utk membuat panna cotta ni mudah aje, cuma perlu ambil masa yg agak
lama antara 5 - 6 jam utk panna cotta tu betul2 set/mengeras. kalau
dituangkan puree mangga sebelum ianya betul2 set, nanti akan tenggelam
ke dalam panna cotta tu.
- utk menikmati panna cotta ni di waktu petang, eloklah disediakan panna cotta ni di waktu pagi.
- tekstur panna cotta tidak spt agar2 atau puding, ia lebih kepada dadih
Dulang Jepun tu memang dari Jepun, masa kak pb pergi dulu tahun 1980an. Agak-agak berapa usia dia? Tapi masih elok lagi sebab kak pb sayang nak guna setiap hari. Simpan untuk kenangan. Sekali sekala je tayang muka kat tetamu.
nota pb: dah cakap kat hubby, kalau suka makan, jangan merungut beli barang..
asslm Kak Zana...wah kecur tgk bile pepagi dh tgk dessert panna cotta ni...sedapnye...QH mmg suka mango tu...leleh dh air liur ni...nsib baik xposa...klau x dh tbatal dh...hahaha...
BalasPadamassalamualaikum....wah!1 nampak sedap nyer...:)
BalasPadamNurul dan husband minat mkn mangga, mesti sedap lg klu buat dessert camni.....
BalasPadamSalam kak,
BalasPadamdah bnyk kali pulak nie tgk resepi nie...
mcm teringin² je nak makan nie....
terpana saya memandang pana cotta Kak Zana..;-)
BalasPadamterliurlah kita! Musim2 panas ni sodap makan ni! Nak2 yg br kuar peti ais!
BalasPadamamboi k.zana...
BalasPadam1st dengar nama mangga siku raja dgn mas hitam..selalu makan mangga harumanis jer...
kita tukar suke sama suke ye kak..akak angkutlah anggur tu nk byk mana pon kt ladang ucu tu...tapi dgn satu syarat... sebagai ganti ucu nak dulang jepun tu.....hihihihi.....
salam kak...wahh sedapnya..tengah batuk2 ni memang 'bagus' sangat kalau saya dpt makan ni..biar bertambah lagi kokokan batuk ni...hahahha....saya semalam minum gak air mangga..tengah musim ni rugi kalau tak makan ye dak..hehehhe
BalasPadamsedapnya sup utara..suka..saya pun pernah buat...:)
bagus nya spagethi dibuat mee rebus..bagusnya idea...:)
minta maaf la sekali harung je komen...hehehhe
wah tajuk tak henggat siap nota untuk suami lagi.: ) terliur ngan panna cotta.
BalasPadamSalam k.Zana.tengok mango panna cotta tu...nyamannya kalau dpt mkn yg sejuk...
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadamhmmm...nyaman nye...sesuai utk buka puasa kan...kak...dulang tu seyes nampak baru...berkilat lagi tuuu
BalasPadamsalam kenal kembali
BalasPadamtq ye
memang sedap dijadikan juadah buka posa ni, sejukk je
mangga memang feberet
wah..wahh..wahhh..mengancam habis! tapi mangga dlm esbok br je dhabiskan kelmarin..uwaa!!
BalasPadamp/s: td dh buat sos yong tau foo..sedap banget! cuma lada ada yg terlebih goreng, cam pahit2 sket rasanya kat ujung2..haha
salam pagi kak,
BalasPadambeli barang basah ke tadi?..tq kak, boleh smpi sini.Tak puas lg makan mango panna cotta ni tauuuu..ari tu smpi selsema sy mengerjakan panna cotta ni, mmg alah ngan benda sejuk2. tp balun je..
wah tahan lama dulang tu kan. haritu parents dtg pun borong dulang utk beri kat org. hehe..
BalasPadam