Assalammualaikum semua..
Lagi-lagi resipi....mesti ada yang bosan kan? Dah hidup ni setiap hari, waktu dan saat perlukan makan. Sabo je la tengok makanan kalau blog orang perempuan ni. Orang lelaki kena tabik spring tau. Sekali pun chef di hotel-hotel besar majoriti lelaki, tak boleh lawan dengan chef di dapur rumah kita. Macam hubby kak pb tu, walau sedap mana pun masakan dari luar, sedap lagi bini dia masak.......heheh....gelak besar kak pb. Saja nak tambat hati isteri tuuuu....
Hari ni Hari Ibu ye? Selamat menyambutnya bersama ibu masing-masing kak pb ucapkan. Begitu juga kepada ibu mertua. Kami ni jauh, boleh ucap melalui talipon je. Semalam hubby dah call emak dia, kak pb je belum. Apa yang kak pb tau, emak sihat walafiat dan baru pulang dari Johor, ada hal penting katanya.
Biasa makan paprik udang kat restoran? Tak payah makan luar la lepas ni, buat sendiri je.
PAPRIK UDANG
oleh: bLOG surirumah
10-15 ekor udang besar/sedang untuk makan 3/4 orang
1 labu bawang besar (kak pb suka belah2 saja)
2 ulas bawang putih (tumbuk/hiris)
1 batang serai, di titik
Lobak merah sebagai ganti sayur lain yang takde (spt kobis bunga dll)
Lada benggala merah/hijau/kuning (kak pb guna cili merah dan hijau je)
2 helai daun limau purut
2 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn sos cili
1 sudu mkn sos tomato
1 sudu mkn kicap manis/pekat
1/2 cawan atau lebih air
garam dan gula
Tumis bawang putih, bawang merah dan serai.
Masukkan air, sos, kicap, lobak atau sayur-sayuran.
Masukkan udang, garam dan gula.
Koyakkan daun limau dan masukkan bersama lada benggala.
Selesai.
Udang tu ikut suka masing-masing macam mana nak menyiangnya, kak pb belah buang belakang yang hitam tu dan tinggalkan ekor. Ada orang masak dengan kepala-kepala sekali, mungkin lebih sedap.
Selamat mencuba!
eh...selalu tak pernah pun ayat ni.....hehe...cubalah, gerenti sodap...
Kakcik selalu buat paprik ayam je. :)
BalasPadamwow kak zana..sungguh menyelerakan.menarik resepi akak ni..
BalasPadamsedapnyer.. xpnah lg mkn paprik udang..biasa paprik ayam je
BalasPadamsedapnyer.. xpnah lg mkn paprik udang..biasa paprik ayam je
BalasPadamasslm Kak Zana...sedapnya makan bersama dgn nasi panas2...perghhh terangkat uuuuu...
BalasPadammacam nak ambik je paprik ni, makan ngan nasi panas..sbb dah lama tak makan paprik
BalasPadamMak aih Kak...sedapnye paprik udang tu. Tu udang laut kan kak? Haih, terus terase nak meleleh liur nie. Hahahahah!
BalasPadamuikk... sedap2x... selalu order kat kedai makan...
BalasPadamsedapnya.. selalunya paprik ayam!
BalasPadamjom ke blog saya
warisku minangrawa
sedapnya lah hai paprik udang ni...adoi la....
BalasPadamkite slalu buat paprik ayam. same je kan kak? cume tuka ayam dgn udang? ;D
BalasPadammy peberet....seafood.
BalasPadamsama je kan dengan paprik ayam dia punya bahan2. boleh try nih :D
BalasPadam@EruzuLiyana:
BalasPadamsama je dik, ikut suka kita nak tambah apa.
@intanurulfateha:
BalasPadamboleh ikut mcm biasa masak Intan, tukarkan bahan utama je.
Salam Kak Zana... wahh sedapnya paprik udang.. kecur dah ni.. udang tu pergggghhhh.... nak komen apa tak tahu dah... banyak sangat kecur dok jelajah blogs kengkawan.. sampai sini terus terduduk... kecur!
BalasPadamSedapnya Zana udang masak paprik.....seafood murah sanakan.
BalasPadamSalam Zana...
BalasPadamperghhh kecur pulak tgk paprik udang!!! lapor!!
tak penah wat paprik udang...selalu paprik ayam je.Yes lepas ni leh la tiru.tq
BalasPadamkalau mkn kat luar biasa oder nasi paprik isi ayam. Esok nk masak ni lah, udang dh ada walaopon dh agak beku. Kih3
BalasPadam