Tak boleh nak celoteh lama ni, nak masak untuk buka puasa. Simple je.......buat nasi goreng untuk kami dua beranak. Ada roti naik ni boleh la buat sarapan esok pagi sebab kak pb tak dapat keluar, walaupun kereta tersergam depan rumah, lesen dah mati, belum renew lagi......
Roti naik ni kak pb jumpa masa bw kat blog Linda, dia pun kali pertama meroti dan uli tangan je....Mula-mula cuba tu macam tak jadi je rasanya. Lembik melekat semacam je......alamak...dah risau dah. Teruskan juga ikut step by step yang di ajar. Alhamdulillah.....elok je naiknya...gebu sangat. Ini pun kali pertama juga kak pb buat roti lembut macam kat kedai.
Kejap eh.....nak masak untuk buka puasa dulu, nanti sambong.....
Kak pb kongsi disini dan minta izin copy dari blog Linda ye.....kak pb edit sikit ayat-ayat tu untuk memudahkan kak pb faham.
ROTI NAIK
oleh: blog surirumahsumber : Linda, Sasha Rahmat
bahan A
11 gm yis (instant /serbuk)
1/2 cwn air suam
1 sudu besar gula
1 sudu besar tepung gandum
(satukan bahan A dan biarkan yis naik)
bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega di cairkan
bahan C
1 cwn gula dilarutkan dengan 1/2 cwn air panas - kak pb kurangkan gula jadi 3/4 saja
- untuk dijadikan sirap gula (rasanya tak perlu tambah air, dah cukup bagi kak pb)
bahan D
3 cwn tpg gandum + 1/2 cwn tepong gandum (setengah cawan tu digunakan ketika menguli, mungkin tak perlu habiskan tapi kak pb guna semua)
Cara-caranya:
Masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditengah tepung
Masukkan bahan A & C
Masukkan bahan B
Uli serata, hingga licin (doh tidak melekat di tangan)
Gunakan extra tepung yang 1/2 cwn tadi...(tak perlu habiskan-guna sedikit2)
cuma utk dusting dan untuk doh tak lekat ditangan.
Perap hingga 30 ke 45 minit
Kalau nak doh naik cepat simpan doh di tempat hangat
Biarkan doh naik seganda - tak perlu tumbuk doh
Terus cuil doh dan bulatkan jadi doh kecil
Susun doh dalam loyang yang telah di sapu margerin
Biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 ke 40 mins)
Bakar roti dengan suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
Keluarkan dari oven dan boleh sapu marjerin di atas roti
Lebih sedap taburkan gula (tips dr mama jijah)
Boleh tengok blog SashaRahmat untuk cara membuatnya. Ala....korang semua lebih pro, baca pun dah faham kan? Gambar2 ni untuk orang yang lembap macam kak pb, semua kena detail.
Boleh la untuk sarapan kami dua beranak esok........
kak pb
BalasPadammenjadilah
tahniah...
ayu pun skrang semakin rajin meroti.. hehehhe
bab uli sendiri ayu bagi 100% markah.. ayu guna BM jer
Haha....markah penoh tu, tahniah utk diri sendiri.
PadamSalam Kak Zana... wahhhh sedapnyaa... roti naik ni memang evergreen... :))
BalasPadamW'slm...kena tuko nma ni, roti naik evergreen...
Padamwah kak... naik gebu sungguh roti tu.
BalasPadamTu la....tak sangka naik gebu..
Padammenjeleskan diriku je nengok akak meroti ni..duk kmpung masa cuti2 nih mcm nak buat mcm2 tp tak terbuat2..camner tu kak?hihi..gebusnya roti akak tu ha..ada teh o panas x?hehe
BalasPadamHehe...takyah buat, kat tesco pun bnyk.....gi la bercuti.
PadamSalam kak zana.. nak roti jugakk!!! esok pecah telur sebijik tampal roti atas tu. simple bekfes yg tun sgt suka! ^^ tun xpandai uli tangan.. hihi..kalau uli tangan sure keras kejung jd nya.. biasa kalau buat x sampai setengah kilo, tun uli guna mixer mata cangkuk. len kali blh la akak try. senang dan kejap je siap. hihi
BalasPadamAkk uli ni pun senang jg, tak perlu tekan kuat, dgn hujung jari je....
PadamNnti cuba cara tun pulak..
assalam
BalasPadammemang bestkan bila roti kita menjadi camni
hilang penat menguli tu bila dpt rasa roti gebus he he
W'slm...betul tu mama, tapi semalam puasa tak dpt merasanya.
Padamha tu dia...roti naik...mmg nmpk sgt gebusss gebas rotinye tu...
BalasPadamngeee....,mcm tuannya, naik menggebus.
Padamamboi menjadi betoi roti tu na.. berselera M tgk
BalasPadamcuba la M, senang je ni..(ewah..berlagak)
Padamperghhh...gebus sungguh roti tu. Makan dengan kopi panas sedap sungguh ni...
BalasPadamakak tak minum kopi Ummi, nescafe boleh masuk...
PadamAssalam kak, tabik sama akak yg rajin menguli roti guna tgn. saya pun tak mampu nak uli tgn semua guna bm jer kalau meroti...hehe
BalasPadamrep: maafla kak lambat bls komen pasal komen box tu yg akka tanyakan tu saya pun dah lupa la kak link dan tutorial yg saya tgk mcm mana cara buat tu..dah lama sgt buat tu.
Takpe nieza, akk dah ada tempat belajar edit template tu.....belajar sendiri je...hehe
PadamSalam kak....
BalasPadamwah gebunya...sy penah buat roti....pes time nak menerainya...mak ai..! mmg keras cam batu..baling kat dinding bukan roti terabur..dinding yg pecah...! hahaha....
akak punya nie gebu semacam jek...sy ambik resepinya ye...nnti nak try lagi...mana tau resepi akak nie menjadi pulak kan....:)
W'slm Asyifa.....haha....sakit hati tak? Mcm nk nangis kan? Yg ni akk buat takde terok pun mengulinya, lembut je...guna hujung jari pun boleh. Ambik la, akk pun copy dr Sasya.
PadamRajinnya akak, saya yg ada BM pun tak terbuat buat roti. Asyik mengintai rumah org je....
BalasPadamAlaaa....cuba2 je, mkn tak seberapa pun.
Padamnampak sedap sangat..
BalasPadamTerima kasih lovely...:-)T
Padamas'salam kak....hihi...jd kan...pasni la leh arr kita meroti lg kak...heheh...gebu roti akak ^_^
BalasPadamW'slm linda...happy sgt ni lgpun dah lama tak meroti, tq linda...
Padamhakakk... jgn merajuk... nanti hawet muda.. hihihi.. meh campak seloyang ke kuantan roti gebu nih.. kiter nih fhantang nengok roti gatal ajer anak tekak...
BalasPadamOo..dtg jg ek? Melenggang je pulak tu! Merajuk pd yg syg je hana....hehe...
Padam