my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Restoran Kak Nong

Assalammualaikum semua....

Semalam che abe gaji, bukan hubby je.....mesti orang lain pun menunggu-nunggu saat gaji. Dah ada dalam kotak fikiran nak beli apa, nak makan apa, nak buat apa dan macam-macam seribu benda nak dimiliki. Kak pb pula berkejar ke pasar KK sebab membeli barang untuk buat laksam yang di tempah oleh cikgu sekolah hubby. Tinggal beli sayur-sayuran dan bekas mangkok polistrin.

Makanya pagi tu tak dapat la buat sarapan sebab nak settle laksam tu makan masa lama juga. Kuahnya sekejap, dia punya kuetiau tu yang leceh. Lengoh kaki ni berdiri tepi dapur, dah rupa bibik kak pb ni haaa...dengan kain batik atas lutut....huhu....tapi takpelah, demi rezeki yang Allah beri. Biar pun sedikit, janji dari titik peluh kita yang halal.

Pagi semalam, kami singgah di satu restoran yang setiap kali lalu jalan besar menghala balik rumah dari KK akan nampak di tepi jalan, ramainya orang. Tertanya-tanya juga apa istimewanya restoran tu? Nama restoran pun macam menarik je nak masuk, Restoran Kak Nong! Kak pb cadangkan sesiapa yang bercuti ke Sabah, singgahlah restoran ni. Bersih nampaknya, kuih muih pun ada, siap letak dalam bekas setiap keping kuih tu. Harga mahal sikit pun takpe, asalkan kita puas hati kan?

Kak pb pun order la nasi ayam (budak tu kata yang special kat situ nasi ayam) tapi nasinya belum masak betul masa kak pb nak. Mungkin pagi sangat kot......pukul 8 pagi...disebabkan kami nak cepat, kerja dah menunggu kat rumah, cancel je dan kak pb kongsi makan sup nyonya dengan hubby. Nasib baik tak order nasi ayam tadi, sup nyonya dia.......umak aii...semangkok besar. Serius ni, kak pb dengan hubby agak jakun sikit bila order sup nyonya tu. Isinya ikan merah, mihun, asparagus pun ada kot......halia dia potong sekeping2, nasib baik tak ngap.



Ini kak pb punya order, sedap banget. Bawahnya macam ais kepal abc, ada cincau, jagung manis yang comel-comel bentuknya. Longan of course la....mangga puri...campur susu cair dan macam-macam kristal ada dalam tu. Harga dalam RM5 sahaja.


Sup nyonya ni RM7, kongsi berdua pun dah cukup. Lepas ni tak boleh order sorang satu.




nota kak pb: terima kasih pada yang sudi komen, tak jemu-jemu datang blog akak
insyaallah, ada masa free kak pb bw sampai lebam jari!



12 ulasan:

  1. Selamat pagi...
    Mesti sedap sup tu kannn...banyak plk tuu...Puas hati kalau makanyakann..

    BalasPadam
  2. asslm Kak PB...wah seronok kan bile tiba time gaji...sama la kita ni...hihi...sedapnye tgk ais kepal manga tu..kecur tgknye pepagi ni...hehe

    BalasPadam
  3. kak sup nyonya rasa apa?tak pernah makan pun...rasa macam sup ayam biasa ke?apa isi dalamnya..he he he maaf banyak tanya lak..

    BalasPadam
  4. specialnya masakan org sana kan. harus cuba mknn org borneo nih. ;D

    BalasPadam
  5. hari gaji hari yg di nanti.saving..shopping..eating..heheh

    BalasPadam
  6. Salam Kak PB... wahhh sedapnya nampak sup tu.. sha masa ke KK dulu pun pernah makan sup macam tu ada ikan merah dalamnya... boleh pilih mee atau apa ajelah yang kita nak... tapi tak tahulah restoran yang sama ke tak.. sebab kawan hubby yang bawak..

    hadoii kecur sudah.. akak doh Sabah ya?? kisahnya....

    BalasPadam
  7. Desert tu nampak sedap sangat kak PB. udahla kita tengah puasa ni. Hehehe.

    BalasPadam
  8. Hoh! Sup nypnya? Nsb bek sy tak pose arini. Klu tak, mau kecur nie kak. Hehehe..

    BalasPadam
  9. ngeh..ngehhh dah gaji ngupenya orang gomeng...ucu jer kena tunggu 31hb baru dapat cucuk atm..

    macam bibik akak kata....yg mcm bibik tulah pengarang jantung en hubby tau...yg pasti cikgu2 yg mkn laksam akk mesti mkn bertambah...
    betulkan kak..rezeki Allah yang halal sangat besar nikmatnye..biarlah penat ke kejung ke kaki tu..

    sup nyonya...? ucu tak pernah makan lah kak...cer akak resik2 resepi nya pastu akak masak n publish..nanti boleh le ucu kopipes jer ....hihihi..

    BalasPadam
  10. salam kak zana ^^
    sedapnya manga longan tuu..
    tenet slow sket, dr smlm x jumpa butang follower tu, ni baru muncul. hihi

    BalasPadam
  11. hai kak pb..pb tu apa premium beautiful ke hihi eh pondok buruk rupanya br terbaca kt profile..pes time sy dgr nama tempat ni ada kat sabah..


    mango longan tu terlior betul sy tgk panas-panas gini..sup nyonya tu pon slrppp!

    BalasPadam
  12. dessert tu menyelerakan ^_^

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)