Tak tahu nak bagi nama apa kuih sagu yang tak menjadi ni, kak pb gubah jadikan desert yang sedap dan sejuk masuk ke tekak. Ewah....memuji diri pula....bukan apa, hari tu kan lembik kuih ni. Kak pb pun fikir nak buat macam mana, takkan nak buang?
Kak pb masukkan balik dalam periok dan cuba keringkan lagi. Lepas tu masuk dalam loyang, biarkan sejuk. Kemudian boleh la cedok masuk dalam cawan atau mangkok......
Curahkan gula melaka dan susu cair, ikutlah banyak mana yang kita suka.
Letakkan seketul dua ais.......sudu ke mulut ketika cuaca panas......menyelerakan sangat...
Bagi yang bertanya resipi kuih sagu, banyak kat intenet ni, google je.....
Resipi asal dari mamakastam@myresipi
3 gelas air - rasanya kurangkan pun takpe
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose
Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
Masukan sagu, kemudian kacau rata.
Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.
nota kakpb: ku letak nama ikut suka saja..
salam ..kak saya nak kak....sdp ni sejuk masuk tekak..nyaman je menghirup...:-)
BalasPadamw'slm...dah habis tadi petang, hubby suka sgt..
Padamkak.. boleh tak pos ke rumah saya sikit??hehehehe
BalasPadamTerbang ler ke Sabah.
PadamSedap nya..sejuk tekak..mama suka..
BalasPadamkita pun suka mama..
PadamCuba tanya dengan Fahmi, kat Kelantan yang namanya asam gumpal tu, lebihkurang macam kuih sagu berkuah tu juga, kan? :)
BalasPadamDia mana tau sgt kakcik, makan je taunya...asam gumpal ke...sagopal? itu ada isi kan? ni takde...mcm cendok gitu.
Padamwah mcm asam gumpal tapi ade kaler..kalau asam gumpal dalam ada inti kacang.. kreatif erk kak zana.. :)
BalasPadamkreatif ler CtAyue sb takut terbuang...hehe
Padamwah
BalasPadamguan teknik improvasi
hahaha..
tak pe.. kita yg buat dia.. jd kita tahulah nak buat mcm mana kan
tp kuih sagu antara kuih kegemaran saya
emak selalu buatkan ketika hari2 terakhir saya dirumah sebelum pulang ke maktab dulu2..
apapun
dengan susus cair pun mesti ada kesedapannya kan??
best best best
skrg ni emak buatkan, tak lama lagi...isteri buatkan ikhram pulak..
PadamAs'Kum Kak Zana.. waduhhhh bikin ngencess ni... kecurrr dah ni hadoii
BalasPadamW'salam...haha..ngences ni mesti jawa eh?
Padamsedap ni kalau buat buka puasa... sejuk aje masuk tekak!
BalasPadamsedap je Amie kalau rajin..
Padam