my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Maafkan kak pb ye Tun

Entry petang ni khas untuk teman blogger yang baru kak pb follow. Nak cerita kisah benar ni......Tun...akak mintak maaf banyak-banyak sebab akak dah salah anggap kat Tun. Kak pb rewind balik ye sebab apa kak pb salah anggap.

Dulu.....kak pb selalu nampak nama Tun ni popular kat mana-mana blog, kat facebook. Kak pb pun terjah la blog Tun dan rasanya ada komen-komen kat sana. Ada ke Tun? cuba check balik......hehe....ada tuuu..
Lepas tu kak pb rasa, ni kak pb rasa.....dah follow Tun....lepas tu kak pb tengok macam takde respon dari Tun. Maksudnya takde nak beramas mesra dengan blog kak pb. Kak pb pun lupakan je.......kemudian nampak satu komen Tun kat blog sape tah. Kak pb klik profile Tun dan masuk la blog Tun tu. Dalam hati kak pb macam biasa je ku masuk blog ni tapi tuannya/puannya agak 'sombong' anggapan kak pb.

Bila dah anggap sombong, kak pb pun tak berapa la nak masuk selalu. Lepas tu satu hari kak pb nak update list blog masakan kat blog kak pb ni. Walaupun masa tu kak pb anggap Tun sombong, tapi sebab kak pb suka geng-geng memasak, kak pb nak juga link blog Tun sama-sama. Cari punya cari, kenapa takde eh?

Pergi balik blog tun_telani, tengok nama blog dia....kelasss dan urban gitu.... check satu-satu muka kak pb ada tak kat google connect, haraaaam...tak ada rupanya. Nak check kat profile sendiri memang malas. Aduh.....macam mana kak pb boleh tersalah anggap kat Tun ye? Tun sorang je tau, blogger lain tak masuk ye.

Kak pb serius ni, minta maaf bebanyak, mungkin sebab kak pb ni jenis yang pemalu......ish...malu ke? Kalau pemalu taknak tayang muka kan? Mungkin masa tu Tun takde masa nak balas kunjungan dan kak pb pula terlalu mengharap nak sangat berkawan dengan Tun.......haha....pelik kak pb ni.

Itu saja ceritanya......biasalah, kita ni manusia....pasti ada tersalah anggap, terburuk sangka, tersalah kata. Kak pb selalu ingatkan diri sendiri sebenarnya, jangan berburuk sangka dengan orang yang tidak di kenali. Melainkan kalau dah rupa perompak atau penyamun, takkan nak sangka baik juga kan?

Harap Tun Telani tidak berkecil hati......


21 ulasan:

  1. salam kak..
    walaupun kurang faham sgt jalan cerita akak ni.. tp sy respect akak sbb berani berterus terang pasal anggapan akak pd tun sebelum ni... insyaAllah.. tun telani seorang yg baik hati walaupun sy tak pernah bersua muka lg dgn dia..hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'slm Madiha, tak faham ye? akak sorang je yg tau cerita ni....hehe...
      Harap Tun maafkan...

      Padam
  2. Assalamualaikum Zana PB,
    Seronoknya dapat berkenal-kenalan di alam maya, dapat kongsi resepi & cerita keluarga. Meriahkan dunia masakan ye Zana... & kagum dengan sikap terus-terang Zana tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'slm Amie...kak pb pun seronok dpt berkenalan dgn Amie.
      Berterus terang kekadang menjadikan kita tidak disukai, tapi takpe la....yg penting kita tidak hipokrit.

      Padam
  3. ni ape kes ni kak?? hurm, tak apalah. saya doakan agar semuanya akan baik2 saja tau.. semoga lepas ni hubungan silaturahim antara akak dgn dia akan terus utuh..amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. takde kes apa la dik, biasa2 je....kita org gelak2 lagi.

      Padam
  4. Assalamualaiku kak...walau pun saya x tahu ape cetanya ...saya harap semuanya baik2 belaka bagi pihak akk dan pihak adik kita....doa yg baik2 jua buat bloger2 masakan yg lain juga...amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'slm Sheila, takde apa, baik2 je semuanya..alhamdulillah setakat ni takde gadoh2 dgn akak.

      Padam
  5. InsyaAllah xde apa kan. Mudah2an semua baik2 belaka. Take care! :)

    BalasPadam
  6. assalamualaikum kak pb...adei...hari tu pening, tak tahu macam mana nak letak komen di blog kak pb ni. hari ni baru dapat...kak tun antara blogger yg awal2 juga nani kenal. boleh dikatakan hampir semua blogger masak2 dia bg komen. hihih...baik je orgnye..itulah kan..kalau tak sempat nak kenal betol, kite memang akan ckp sombong..tp ok je sebenarnya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'slm wani...dah ok kan skrg. Kdg2 kita menilai org dr paras rupa. Kdg2 dari tulisannya.

      Padam
  7. salam k.zana.....rupenya tersilap tun ye. hehe, mmg rasanya ada Tun yg glamer mcm yg akak mention tu (ros pernah termsk @blog dia). bg ros Tun-telani seorang yg cukup baik&peramah. ada hikmah tu (atleast tersedar kan silap org). btw ros pun yg masih baru ni kdg2 ada juga terfikir mcm akak, niat kita blogwalking tu nak bkenalan & belajar dari org2 yg senior tapi bila kita tegur 2,3 kali xde pun balas2 xpela (nak berkawan pun kena tepuk 2 tangan gak akak kan?) pastu rasa segan le nak jenguk2 blog org lagi. ibarat kita je bertandang rumah org tapi org tak sudi bertandang rumah kita, lama2 kita pun naik segan lagi dah nak bertandang...pepepun, semoga kita sentiasa berdamping dengan org2 yg baik, amin.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'slm...skrg ni akak buat tak kisah je kalau sorang2 blogger tu tak layan atau takde masa nak jengok blog kita. Malas nak fikir sgt.
      Terima kasih Ros.

      Padam
  8. Salam kak zana.. haha.. adoii.. saspen betul masa tun mula2 baca. ingatkan apa tadi. agak2 masa awal2 kak pb jenguk blog tun tu, tun baru2 pindah bintulu kot.. time line tenet nak xnak je ada (time tu angkut lappy kt playground baru dpt guna intenet), maybe masa tu kot tun terlepas pandang kawan2 yg baru tegur =) hihihi.. pastu kan, nk share ni, walaupun tun cuba utk komen kt semua n3 kawan, tp kdg2 tu masa x mengizinkan jugak. jd bila2 tgh bz tu, tun terpaksa utamakan pegi komen kat n3 kawan2 yg dtg komen kt blog tun. huhu.. jd maybe sbb tu jugak, kalau siapa2 yg jarang tinggal jejak kt page tun akan rasa mcm tun ni sombong sket. tp insyaAllah, tun sgt ramah mesra orang nya.. kui kui... (boleh x puji diri sendiri mcm ni ;p )
    nway, alhamdulillah, maaf diterima, hihi... ada masa kita blh laga2 pipi pulak kan =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'slm tun...haa ni orgnya dah datang. Kisahnya masa tu tun baru pindah? mana la akak tau. Ni pun baru tau tun kat Bintulu, nampaknya mcm dekat je kita ni kan?
      Terima kasih Tun, anggapan sombong tu mmg takde yg tau melainkan akak sorang je tapi akak cuma nak berterus terang dgn tun. Alhamdulillah dah settle.

      Padam
  9. ooooo...okla tu..*tak tahu mende gak ni..haha

    BalasPadam
  10. hehehee...x pe la akak..heheheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. takde apa, perkara kecil je...hehe

      Padam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)