my best friend forever

iklan nuff

Sila godek

Memuatkan ...

Emoticon dalam blog

Kakpb ni bukan pandai sangat nak mengajar orang ubahsuai blog. Ini pun kakpb buat untuk menjawab pertanyaan Asyifa tentang emoticon yang kakpb guna dalam blog ni. Kakpb cuba mengajar tapi sekali sekala boleh, kakpb garang tau! :P

1. Sign in ke blog dan pergi ke Layout > Edit HTML dan tick dulu expand widget template.
2. Gunakan Ctrl+F untuk mencari kod </head>

3. Copy kod di bawah dan paste sebelum head.

 <script src="http://mltan100.googlepages.com/emoticons.js" type="text/javascript"/>

4.Tempat terbaik untuk memasukkan kod ini adalah betul-betul sebelum </ head> tag.
5. Klik pratonton dulu, dah ok baru SAVE template.


Dengan cara ini, anda sebenarnya menambah javascript ke blog anda. Setiap kali mana-mana halaman blog anda dimuatkan, yang javascript secara automatik akan berubah watak / simbol - simbol tertentu yang telah ditetapkan ke dalam emotikon .. Jadi selepas memasukkan javascipt itu, anda akan menggunakan aksara berikut yang telah ditetapkan.

Sumber dari SINI
Pastikan ketika menggunakannya didalam entry, tiada ruang di antara setiap perkataan itu. 
Kat SINI pun banyak boleh kita pelajari tentang blog, rajin dengan malas je.


nota kakpb: kakpb guna google translate je..

 

14 ulasan:

  1. Kakcik ni jenis yang 'kurang rajin'... :)

    BalasPadam
  2. saya pun masih tak pandai sgt nak godek2 blog ni...apa yg akak tulis ni pun tak paham..hahahhaha

    BalasPadam
  3. @kakcik
    Takpe....kakcik ada yg tolong.

    BalasPadam
  4. @quinnie
    Sama mcm akk dulu2, lama2 nnti faham ler...

    BalasPadam
  5. tq....nt esk2 bl nk guna bloh terjah blog akak..

    BalasPadam
  6. Salam k.Zana,
    yes..! ...dah ada...:) tp skrng kepala sy sakit nie kak...x bole pndang screen comp lama sngt nie...nie pun tgk kjap jer nie..
    nnti kepala sy dah ok sy dtng terjah balik n3 nie....

    BalasPadam
  7. Amboi kak. Bagus tau explore perkara baru mcm nie. Ade knowledge. T takdelah org kate kite ni ketinggalan zaman (w'pun sy ni mmg ketinggalan zaman).

    Uwaaa!

    BalasPadam
  8. oh gitu ye. nanti nak cuba lah! tq! :D

    BalasPadam
  9. @pinky
    hehe...save je link yg akak bagi tu, refer kat situ.

    BalasPadam
  10. @pok amai-amai
    surirumah kena bijak IT juga, kalau tak....ketinggalan, rugi.

    BalasPadam
  11. As'kum kak Zana hadoiii masuk aje sini terus kecur............. dengan warna kicap yang cair aje kat bawah ikan tu mau tak cair aje tau.. dengan cilipadi lagi tu waduuuuuuuuuuuuuhhhhh

    BalasPadam
  12. Tq kak.. Satu ilmu baru lagi.. Nanti bila2 boleh belajar.. :)

    BalasPadam
  13. nak cuba buat,tak tahulah jadi ke tidak..tq

    BalasPadam

"Pergilah pada hamba KU, lalu timpakanlah berbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya"- (hadis riwayat Thabrani dari Abu Umamah)