BAHAN INTI :-)
1 tin kecik sardine "cap ayam" asingkan sosnya
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia, cincang halus (ni tak letak)
1 biji bawang besar, didadu
1 camca teh cili kisar
1/2 camca besar sos cili
3/4 camca besar kicap cair
1 biji limau kasturi, perah jusnya
BAHAN LAIN :-)
1 pack kulit puff pastry jenama "Kawan" berukuran 4 inci x 4 inci (ada 10 keping)
1 merah telur + 1 camca teh susu cair = kacau rata
Sedikit serbuk lada hitam, jika suka - (tak letak)
- UNTUK INTI:- Ikan sardine tadi dihancurkan. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang puti dan cili kisar hingga garing. Masukkan sos cili, kicap cair dan sardine tadi. Kacau rata, gunakan api sederhana. Tuang jus limau kasturi dan gaul. Masak sekejap, angkat dan biarkan sejuk sebelum digunakan.
- Keluarkan puff pastry dari freezer dan biar sekejap dalam 10 - 15 minir. Ambil 1 keping puff pastry, kerat dua, satu bahagian dikelar2 seperti dalam gambar. Bahagian satu lagi letakkan inti sardine. Tutup dengan bahagian berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Buat kaedah sama untuk baki pastry.
- Susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam kalau suka. Bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasa. Jika oven anda ada sistem kipas, on kan masa membakar puff pastry ini. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...
Beginilah rupa puff sardine ku, belah ikut suka hati...ko hado?:)) Ada juga buat empat segi macam Mat tu, tak snap gambar.../blush.. Nak komen apa eh? Rasa macam kat kedai yang biasa jual la kot.......entah la...tak pernah beli kat luar sana.
kak zana
BalasPadambravo...
ayu belum pernah bt puff...
karang ayu jumpa y jenama kawan tu.. ayu terus buat..
kikikiki.. kena pi tesco tu...
apa2 pun pagi2 kamu bt perutku laporrr
Kakcik tak ado! :)
BalasPadamassalam zana..acik pun tak do..tapi nampak sedap sangat puff sardin zana tu
BalasPadamKak Zana, selamat pagi... wah... pagi2x ada sardin puff untuk sarap.
BalasPadamI ari ni bawa tupperware nak tah pau sikit untuk bekfes, boleh? hahaha
Jumpa lagi, bye....
Memanglah kakak tak ado zana. Tengok ajelah sebab nak buat boleh jadi sama entahkah tidak. Tak rajin pun ye jugak...
BalasPadamSalam Zana cayang!!!
BalasPadamlama nyer tak kemari.. Zana sihat?
lama betul simpan resipi nie thnks ah tlg ingatkan hawa..insyallah akan buat jgk ari nie hehehe tunggu yer!!
Salam K.Zana,
BalasPadamsy mmg dah lama dok nyimpan resepi cik mat nie...tp itu la..masalahnya...! pastry puff tu x jumpa2 lagi...tension tul !!
@Citarasa Rinduan
BalasPadampi cari ayu..tesco? rindunya kat tesco..huwaaa
@kakcik
BalasPadamanak bujang kakcik kan suka masak? ngeee..
@Acik Erna
BalasPadamsenang je ni, nanti acik buat eh..
@Amelia
BalasPadamselamat pagi Amelia...boleh je nak tapau (jauh2 boleh ler offer..hik)
@Kakzakie
BalasPadamalaaa...gurau je kakzakie. nanti anak gadis balik dari asrama, boleh la cuba.
@Mama Hawa/Mama Nani
BalasPadamW'slm mama, alhamdulillah terlebih sihatnya. tulah..tak nmpk mama beberapa hari.
@Asyifa Mustaffa
BalasPadamW'slm Syifa...susah juga nak cari kat sana ye? ingatkan Sabah je yg susah nak jumpa.
oh ada jual ye kulit puff tu.selama ni tatau pun maklum bukan pakar sgt masak2 ni.syukur sejak blogging ni byk info ina saya tau dr blog rakan2 alam maya ni.
BalasPadamsedapnya...boleh try buat nih..
BalasPadampuff pastry certain tempat je ada.. kat kemaman pun xde.. kt bintulu ni lagi laa..
BalasPadambessnyer kalau pandai buat sendiri leh makan bnyk2
BalasPadamakak datang ni ada lagi tak Zana cayang puff tu teirngin lah nak makan yg sedap2 dan ranggup ni
BalasPadamsaya suka buat ni, kuih yg mudah lg2 bila tetamu dtg rmh.
BalasPadamalasan macam kak tun jugak. tak semua tempat ada jual ni. kat sandakan ni pernah beli sekali. ada dijual di giant. tp bila bakar, mcm kecut pulak. tam kembang pun. ala2 bantat la tu. agaknya yang dah lama, masuk angin dah kot. terus tak beli lagi dah.
BalasPadamPernah buat dulu tapi beli doh siap jer hi..hi.. tak pernah cuba lagi buat doh sendiri tapi kalau resepi cik mat memang jadi punyalah...
BalasPadam